Tips om ziekteverzuim op het werk te voorkomen

Bij iedere organisatie worden er wel eens medewerkers ziek. Meestal gaat dit slechts om een verkoudheid en kunnen ze snel weer aan het werk. Bij ziekteverzuim voor een langere perioden komen echter weer hele andere zaken kijken. De kosten van ziekteverzuim kunnen bijvoorbeeld flink in de papieren lopen. Werkgevers willen dan natuurlijk ziekteverzuim zoveel mogelijk voorkomen. Maar hoe doe je dit precies? Wij vertellen er graag meer over in dit artikel. Lees snel verder!

Maak een goed verzuimbeleid

De eerste stap om ziekteverzuim te voorkomen, of zoveel mogelijk te voorkomen, is door het opstellen van een goed verzuimbeleid. Hierin vertel je als het ware hoe er wordt omgegaan met ziekteverzuim en wat de regels zijn voor zowel de werknemer als de werkgever. Zaken zoals re-integratie, verzuimbegeleiding en contact werkgever tijdens ziekte worden hierbij ook besproken. Zo weten werknemers wat hen te wachten staat. Het is dus ook belangrijk dat je ziekteverzuim bespreekbaar maakt binnen de organisatie. Soms vinden werknemers het namelijk lastig om tijdig aan de bel te trekken, omdat zij er niet over durven te praten.

Signalen herkennen

Daarnaast is het belangrijk om de signalen van eventuele ziekten te herkennen. Merk je bijvoorbeeld dat werknemers veel stress hebben en hun werk niet goed meer kunnen uitvoeren? Dan kan er meer aan de hand zijn. Het kan ook handig zijn om een preventief medisch onderzoek in te stellen. Hierbij worden werknemers tijdig onderzocht en kunnen ze praten met een bedrijfsarts. Mochten er klachten zijn kan hier op tijd naar gehandeld worden.

Plezier in het werk

Als we plezier hebben in ons werk, worden we minder snel ziek en zijn we bereid om alles te geven. Het is dan ook belangrijk dat je als werkgever ervoor zorgt dat werknemers het naar hun zin hebben en er een fijne werksfeer hangt. Vraag daarom ook om feedback bij je medewerkers. Hoe ervaren zij hun werksfeer? Hier kun je dan vervolgens weer op inspelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *