Meerjarenbegrotingen: de voordelen

Heb je een bedrijf of wil je binnenkort een bedrijf op gaan zetten, dan heb je vast ook al eens van de term meerjarenbegroting gehoord. Een meerjarenbegroting geeft een goed overzicht voor meerdere opeenvolgende boekjaren na elkaar. Hierin wordt de verwachte omzet verwerkt, maar ook de inkoop en kosten voor je bedrijf waar de komende jaren sprake van zal zijn. Het is belangrijk dat je een goede beoordeling kunt maken over een wat langere periode. Hieronder vind je verschillende voordelen van meerjarenbegrotingen.

Is je visie nog effectief?

Het opstellen van een meerjarenbegroting is een goede manier om te checken of je bedrijfsvisie nog wel effectief is. Je zult als ondernemer regelmatig belangrijke beslissingen moeten maken en door middel van een meerjarenbegroting kom je erachter of deze beslissingen het beoogde effecte hebben gehad. Hier kan bijvoorbeeld sprake van zijn als je nieuw personeel aanneemt of als je je bedrijf uitbreidt met nieuwe vestigingen.

Tussentijdse beoordeling

Meerjarenbegrotingen maken tussentijdse beoordeling goed mogelijk. Wijken de cijfers af van het doel dat je probeert te behalen, dan is het op die manier nog mogelijk om tussentijds bij te sturen. Zo weet je zeker dat je op de goede weg bent (en blijft).

Meerjarenbegrotingen voor een duidelijk overzicht

Naast bovengenoemde voordelen is het ook fijn dat je met een meerjarenbegroting te allen tijde een duidelijk overzicht hebt van hoe je ervoor staat. Soms is het nodig dat je deze overzichten presenteert, bijvoorbeeld voor een financieringsaanvraag bij een bank. Op zo’n moment is het handig om een duidelijk overzicht paraat te hebben.
Tip: wil je meer informatie over dit onderwerp en aanverwante onderwerpen, bijvoorbeeld omdat je een bedrijf aan het opzetten bent en ook graag aan de slag wilt met meerjarenbegrotingen? Neem dan ook eens een kijkje op de website van Hofmeier: http://www.hofmeier.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *