De do’s en don’ts bij zakelijk lenen

Een bedrijf kan kiezen uit verschillende zakelijke financieringen. Elke zakelijke financiering wordt gebruikt voor een ander doel. De bekendste soort financiering is echter de zakelijke lening. Zakelijk lenen klinkt namelijk voor veel bedrijven erg aantrekkelijk. Er zijn wel een aantal do’s en don’ts bij een zakelijke lening. Ben je hier benieuwd naar? Lees dan snel hieronder verder.

Op een zakelijke rekening

Het is verstandig om als bedrijf een zakelijke rekening te hebben. Met een zakelijke rekening heb je het financiële plaatje van je bedrijf allemaal bij elkaar. Dit zorgt voor een mooi overzicht. Lening bedrijf is dan zelfs makkelijker om aan te vragen. Je kan met de zakelijke rekening meteen alle bij- en afschrijvingen bij elkaar rapen om over te leggen bij de aanvraag voor een zakelijke lening.

Een ander groot voordeel is dat je met een zakelijke rekening je privérekening gescheiden houdt. Je hoeft dan niet meer bij je privérekening te zoeken wat nou eigenlijk bij je bedrijf hoort. Dit bespaart je erg veel tijd en vooral moeite. Een zakelijke rekening komt overigens professioneler over. Als bedrijf streef je er waarschijnlijk naar om professioneel te zijn.

Houd rekening met rente

Het is natuurlijk niet zo raar, maar er wordt een rentepercentage vastgesteld bij een zakelijke lening. Zakelijke lening rente komt dan boven op het geldbedrag dat je terugbetaalt per maand. Houd er dus rekening mee dat je meer geld terug gaat betalen dan dat je geleend hebt. Wat wel goed is om te weten, is dat het rentepercentage vaststaat voor de looptijd van de zakelijke lening. Je hoeft je dan geen zorgen te maken dat het op een gegeven moment hoger wordt.

Het rentepercentage wordt bepaald op basis van een aantal factoren. Ten eerste wordt de basisrente erin verwerkt. Wellicht ken je het beter als marktrente. Ten tweede spelen de kapitaalkosten een rol. Verder wordt er rekening gehouden met de marge en de operationele kosten. Als laatste zijn de risicokosten een belangrijk onderdeel van het rentepercentage. Heb je vragen over het rentepercentage? Hier kan je altijd naar vragen zodat je het beter begrijpt.

Onnodig meer geld lenen

Geld lenen, kost geld. Die uitspraak heb je vast en zeker al eerder gehoord. Wanneer je de keuze maakt om een zakelijke lening aan te vragen, kan het erg aantrekkelijk zijn om meer geld te lenen. Het is alleen beter om dit niet te doen. Het kost je bedrijf namelijk op de lange termijn alleen maar meer geld. Een beetje extra geld is natuurlijk niet zo erg, maar veel te veel is erg zonde.

Maak dus van tevoren een goed overzicht zodat je weet hoeveel je precies moet lenen. Weet je nog niet precies hoe hoog het bedrag moet zijn? Laat je dan goed adviseren over hetgeen dat je wil gaan aanschaffen. Op basis van die informatie zou het moeten lukken om een goed leenbedrag te bedenken. Het is ook nog überhaupt de vraag of je het gewenste leenbedrag kan krijgen. Houd hier dus goed rekening mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *